Haarstylist Dame/Heer (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Als Haarstylist Dame/Heer werk je zelfstandig. Je verzorgt het haar van klanten: je knipt, wast, kleurt en föhnt. Ook adviseer en informeer je klanten over hun haar. Je maakt afspraken en ontvangt ze met een glimlach.

Is dit iets voor mij?

Kun jij goed luisteren naar klanten en maak je mensen graag mooier? Wil jij dat klanten met een goed gevoel de salon verlaten? Vind je het ook nog leuk om prachtige kapsels te maken, dan is deze opleiding iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

23263 Haarverzorging (Haarstylist dame/heer)

Wat leer je tijdens de opleiding Haarstylist Dame/Heer?

Tijdens deze opleiding tot kapster/kapper leer je om zelfstandig alle vaardigheden uit te voeren. Denk aan: knippen, föhnen, kleuren, wikkelen, rollen, lang haar opsteken en vlechten. Ook leer je hoe je een klant ontvangt en hoe je advies geeft.

Hoe ziet de niveau 3 kappersopleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen (afhankelijk van de keuze tussen dames- of herenhaarstylist):

 • Klanten ontvangen en adviseren over kapsels
 • Adviseren en verkoop van producten
 • Knippen en föhnen
 • Kleuren
 • Wikkelen en watergolven
 • Lang haar opsteken
 • Vlechten
 • Knippen, trimmen en scheren van een baard en snor
 • Een behandeling afsluiten
 • Administratie
 • Praktijkopdrachten uitvoeren op het BEAUTYPLEIN, onze salons

Algemene vakken:

 • Nederlands en rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround kapper en kun je aan de slag in een kapsalon of een eigen bedrijf starten. Je kunt ook verder gaan studeren binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

In het eerste leerjaar schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervoor zijn als volgt:
Leerjaar 1: € 142,-
Leerjaar 2: € 76,-
Leerjaar 3: € 18,-
Vanaf het eerste leerjaar heb je ook bedrijfskleding nodig. Deze kost €12,50. Voor deze studie heb je ook een laptop nodig. Je krijgt een materialenpakket in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: