Kapper (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als kapper of 'hairstylist' zoals het vak tegenwoordig heet, verzorg je het haar van klanten: je knipt, wast, kleurt en föhnt. Ook adviseer en informeer je klanten over hun haar. Je maakt afspraken en ontvangt klanten met een glimlach. Je klant gaat tevreden de deur uit.

Is dit iets voor mij?

Wil jij dat klanten met een goed gevoel de salon verlaten? Vind je het leuk om prachtige kapsels te maken? Dan is de opleiding Kapper iets voor jou.  Als kapper (hairstylist) werk je straks onder begeleiding van een allround kapper of leidinggevende.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25641 Kapper

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over knippen en föhnen, kleuren, wikkelen en rollen en vlechten. Ook leer je hoe je een klant ontvangt en hoe je advies geeft.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. In de bol-opleiding krijg je meer les in de basisvaardigheden van het vak.

Bij het Beauty College leiden we je zo hoog mogelijk op. Heb je het diploma basisberoepsgerichte leerweg, dan start je op niveau 2. Als je prestaties voldoende zijn, kun je doorstromen naar niveau 3. Zo heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Een klant ontvangen
  • Adviseren over kapsels en producten
  • Knippen en föhnen
  • Kleuren
     

Algemene vakken:

  • Nederlands en rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen:

Leerjaar 1: Klantcontact en verkoop

Leerjaar 2: Inspelen op innovaties

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

 

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als kapper en kun je aan de slag in een kapsalon. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau-3-opleiding Haarstylist Dame/Heer. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

In het eerste leerjaar schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervoor zijn:
leerjaar 1: € 130,-
leerjaar 2: € 67,-
Vanaf het eerste leerjaar heb je ook bedrijfskleding nodig. Deze kost €12,50.
Voor deze studie heb je ook een laptop nodig. 

Je krijgt een materialenpakket in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: