Kapper (bbl, mbo)

 • Niveau 2
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als kapper?

Als kapper kun je natuurlijk goed knippen, maar ook advies op maat geven aan mensen. Jij weet wat goed staat, wat past en wat trendy is. Je knipt, wast, verzorgt, kleurt en föhnt het haar van je klanten. Je maakt afspraken en ontvangt klanten met een glimlach.

 

Is een kappersopleiding iets voor mij?

Ben je nu al veel met het uiterlijk bezig? Vind je het leuk om met mensen om te gaan? Lijkt het je wel wat om ervoor te zorgen dat mensen met een goed gevoel de salon verlaten? Dan is het vast wat voor jou om kapper te worden. Als kapper werk je straks onder begeleiding van leidinggevende kapper.

Let op: de lesdag is op dinsdag

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

1-1,5 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 258, -

Crebonummer en naam

 • 25641 Kapper

Studenten aan het woord

Wat leer je?

Tijdens deze bbl-opleiding ben je de meeste tijd aan het werk in de kapsalon en kom je 1 dag per week naar school. Je ziet dan andere studenten en krijgt theorielessen. Je leert alles over knippen, föhnen, kleuren, en verzorgen. Ook leer je hoe je een klant ontvangt en hoe je advies geeft. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. In de bol-opleiding krijg je meer les in de basisvaardigheden van het vak.

Bij het Beauty College leiden we je zo hoog mogelijk op. Heb je het diploma basisberoepsgerichte leerweg, dan start je op niveau 2 en kun je daarna doorstromen naar niveau 3. Zo heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een klant ontvangen
 • Adviseren over kapsels en producten
 • Knippen en föhnen
 • Kleuren
   

Algemene vakken:

 • Nederlands en rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

Klanten ontvangen

Haarverzorging

Knippen en kleuren

Advies geven

Praktijkervaring

Samenwerken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

 

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als kapper en kun je aan de slag in een kapsalon. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau-3-opleiding Haarstylist Dame/Heer. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 258,-.

 

In het eerste leerjaar schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervoor zijn:
leerjaar 1: € 75,-
leerjaar 2: € 44,-

Voor deze studie heb je ook een laptop nodig. 

Je krijgt een materialenpakket in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: