Kapper (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als kapper of 'hairstylist' zoals het vak tegenwoordig heet, verzorg je het haar van klanten: je knipt, wast, kleurt en föhnt. Ook adviseer en informeer je klanten over hun haar. Je maakt afspraken en ontvangt klanten met een glimlach. Je klant gaat tevreden de deur uit.

Is dit iets voor mij?

Maak je mensen graag mooier? Wil jij dat klanten met een goed gevoel de salon verlaten? Vind je het leuk om prachtige kapsels te maken? Dan is de opleiding Kapper iets voor jou. Als kapper (hairstylist) werk je straks onder begeleiding van een allround kapper of leidinggevende.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25641 Kapper

Wat leer je tijdens deze kappersopleiding?

Tijdens de opleiding Kapper (hairstylist) leer je alles over knippen en föhnen, kleuren, wikkelen en rollen en vlechten. Ook leer je hoe je een klant ontvangt en hoe je advies geeft. Je oefent onze moderne praktijklokalen en werkt vanaf het eerste leerjaar een halve dag per week bij het BEAUTYPLEIN en/of CASA, onze moderne salons. Alles wat je leert, kun je direct in praktijk brengen. Hier mag je al snel allerlei praktische vaardigheden uitvoeren zoals knippen, verven etc.

Hoe ziet de opleiding kapper mbo niveau 2 eruit?

Tijdens de opleiding vol je theorie- en praktijkvakken. Ook ga je op stage. Bij het Beauty College leiden we je zo hoog mogelijk op. Heb je het diploma basisberoepsgerichte leerweg, dan start je op niveau 2. Als je prestaties voldoende zijn, kun je doorstromen naar niveau 3. Zo heb je betere kansen op de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een klant ontvangen
 • Adviseren over kapsels
 • Adviseren en verkoop van producten
 • Knippen en föhnen
 • Kleuren
 • Praktijkopdrachten uitvoeren in het BEAUTYPLEIN en/of CASA, onze salons

Algemene vakken:

 • Nederlands en rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap
 • Sport

In het eerste leerjaar volg je het volgende keuzedeel;

 • Klantcontact en verkoop
   

In het tweede leerjaar kun je kiezen uit de keuzedelen;

 • Inspelen op innovaties
 • Visagie
 • Nailstyling

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de kapsalon van het Beauty College, het BEAUTYPLEIN en/of CASA, en tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Het eerste leerjaar loop je één dag stage in de week. Het tweede leerjaar is dat twee dagen in de week.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als kapper en kun je onder begeleiding aan de slag in een kapsalon. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Haarstylist Dame/Heer of Schoonheidsspecialist. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Dan vertellen we je alles over de opleiding. We maken dan ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan met jou waarom je graag met deze opleiding wilt starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

In het eerste leerjaar schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervoor zijn als volgt:
Leerjaar 1: € 130,-
Leerjaar 2: € 56,-
Vanaf het eerste leerjaar heb je ook bedrijfskleding nodig. Deze kost €12,50.
Daarnaast zijn er kosten voor keuzedelen. Voor deze studie heb je ook een laptop nodig. 

Je krijgt een materialenpakket in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: