Kapper (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als kapper of 'hairstylist' zoals het vak tegenwoordig heet, verzorg je het haar van klanten: je knipt, wast, kleurt en föhnt. Ook adviseer en informeer je klanten over hun haar. Je maakt afspraken en ontvangt klanten met een glimlach. Je klant gaat tevreden de deur uit.

Is dit iets voor mij?

Maak je mensen graag mooier? Wil jij dat klanten met een goed gevoel de salon verlaten? Vind je het leuk om prachtige kapsels te maken? Dan is de opleiding Kapper iets voor jou. Als kapper (hairstylist) werk je straks onder begeleiding van een allround kapper of leidinggevende.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25400 Haarverzorging (Kapper)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Kapper (hairstylist) leer je alles over knippen en föhnen, kleuren, wikkelen en rollen en vlechten. Ook leer je hoe je een klant ontvangt en hoe je advies geeft.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding vol je theorie- en praktijkvakken. Ook ga je op stage. Bij het Beauty College leiden we je zo hoog mogelijk op. Heb je het diploma basisberoepsgerichte leerweg, dan start je op niveau 2. Als je prestaties voldoende zijn, kun je doorstromen naar niveau 3. Zo heb je betere kansen op de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een klant ontvangen
 • Adviseren over kapsels
 • Adviseren en verkoop van producten
 • Knippen en föhnen
 • Kleuren
 • Wikkelen en rollen
 • Vlechten
 • Praktijkopdrachten uitvoeren in het BEAUTYPLEIN, onze salons

Algemene vakken:

 • Nederlands en rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap
 • Sport

In het eerste leerjaar volg je het volgende keuzedeel;

 • Klantcontact en verkoop
   

In het tweede leerjaar kun je kiezen uit de keuzedelen;

 • Inspelen op innovaties
 • Visagie
 • Nailstyling

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de kapsalon van het Beauty College, het BEAUTYPLEIN, en tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Het eerste leerjaar loop je één dag stage in de week. Het tweede leerjaar is dat twee dagen in de week.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als kapper en kun je onder begeleiding aan de slag in een kapsalon. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Allround kapper of Schoonheidsspecialist. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Kennismaken

Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Dan vertellen we je alles over de opleiding. We maken dan ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan met jou waarom je graag met deze opleiding wilt starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

In het eerste leerjaar schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervoor zijn als volgt:
Leerjaar 1: € 191,-
Leerjaar 2: € 172,-
Vanaf het eerste leerjaar heb je ook bedrijfskleding nodig. Deze kost €29,-.
Daarnaast zijn er kosten voor keuzedelen. Deze kosten liggen tussen de €40,- en €70,- per keuzedeel. Voor deze studie heb je ook een laptop nodig. 

Je krijgt een materialenpakket in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Praktijklokalen en Beauty Plein

Op het Beauty College oefen je in onze moderne praktijklokalen en werk je in het BEAUTYPLEIN, onze moderne salon. Alles wat je leert, kun je direct in praktijk brengen. Hier mag je al snel allerlei praktische vaardigheden uitvoeren zoals knippen, verven etc. Vanaf het eerste leerjaar werk je er een halve dag per week.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: