Kopopleiding Salonmanager (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als Salonmanager volg je trends en ontwikkelingen op de voet. Met jouw kennis en ervaring motiveer en inspireer je anderen. Verder geef je als Salonmanager ook leiding aan een team van kappers/hairstylists en coacht hen. Je runt de salon en houdt dan ook het overzicht over alle taken en werkzaamheden, zodat het de klanten aan niets ontbreekt. Daarnaast voer jij als ervaren kapper ook nog regelmatig behandelingen uit. Je ondersteunt tevens de medewerkers in hun professionalisering, zo organiseer je bijvoorbeeld trainingsavonden en wedstrijden. De bedrijfsvoering en promotie van de salon horen ook bij jouw taken.

Is dit iets voor mij?

Heb je de opleiding Allround Kapper (niveau 3) afgerond en wil jij in de toekomst een eigen kapsalon starten of leidinggeven in een kapsalon? Dan is de opleiding Salonmanager iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Duur

1-1,5 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25401 Haarverzorging (Salonmanager)

Wat leer je?

Je wordt opgeleid tot een vakspecialist met kennis van behandelingen en de laatste trends op het gebied van hairstyling. Daarnaast leer je over ondernemerschap: hoe je een eigen onderneming opzet, leiding geeft, klanten ontvangt en adviseert en de administratie doet.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Deze kopopleiding is bedoeld voor studenten die de opleiding Allround Kapper op niveau 3 hebben afgerond. Door de kennis en ervaring die je op niveau 3 hebt opgedaan is het mogelijk om de opleiding Salonmanager bbl in 1-1,5 jaar af te ronden. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een eigen onderneming opzetten
 • Leiding geven in een kapsalon
 • Organiseren van wedstrijden, trainingsavonden
 • Meedenken met de organisatie van een bedrijf
 • Klanten ontvangen en adviseren over kapsels
 • Adviseren en verkoop van producten
 • Administratie
 • Inspelen op innovaties & trends
 • Ontwerpen eigen haarmodelijn
   

Algemene vakken:

 • Nederlands en rekenen
 • Engels*
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Indien hier ruimte voor is naast je baan kun je ook nog een keuzedeel volgen. 

*Om deze kopopleiding succesvol af te kunnen ronden is het noodzakelijk dat je bij aanvang Engels op niveau A2 beheerst. 

Stage of werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je werkt of gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Examens doe je op het Beauty College. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na 1-1,5 jaar studeer je af als salonmanager en kun je aan de slag in een kapsalon of een eigen bedrijf starten. Je kunt ook verder gaan studeren binnen het mbo of hbo.

Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Schoonheidsspecialist (bol, mbo) of naar een hbo-opleiding. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je aanmelden voor de kopopleiding Salonmanager als je een diploma Allround Kapper hebt op niveau 3. Kom je vanuit het vmbo dan kun je de bol variant van de opleiding volgen.

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een verplichte kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Motivatie voor persoonlijke ontwikkeling en professionaliteit zijn erg belangrijk voor dit opleidingstraject.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020. Soms worden deze kosten vergoed door de werkgever.

Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. Voor deze studie heb je ook een laptop nodig.

Je krijgt een materialenpakket voor haarverzorging in bruikleen van school. Als je het diploma behaalt, mag je het materialenpakket houden*.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website.

*Als je tussentijds stopt met de opleiding dien je het pakket compleet weer in te leveren.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: